Alles is een overweging waard, waarover zou jij hier willen lezen
Herman Hesse – Siddhartha

Herman Hesse – Siddhartha

Siddhartha is het verhaal van een brahmanenzoon die zijn leven wijdt aan het zoeken naar het ware zelf. Als asceet in de bergen mediteert en vast hij, maar vindt de waarheid niet. Zwervend als bedelmonnik hoort hij spreken over de Boeddha, maar ook de grote Meester kan hem de waarheid niet geven. Dan stort hij zich in het wereldse leven, wordt minnaar van de. courtisane Kamala, verwerft rijkdom en bezit, totdat hij voelt hierin ten onder te zullen gaan; en opnieuw wordt hij bedelaar. .
Geleid door het heilige Om komt Siddhartha tenslotte aan de grote rivier, symbool van harmonie en vergankelijkheid. In de hut van de oude veerman leert hij de wereld der dingen lief te hebben en te begrijpen. ‘Van een steen kan ik houden, en ook van een boom of een stuk schors. Het zijn tastbare zaken, en van wat tastbaar is kan men houden. Maar van woorden kan ik niet houden. Daarom zie ik niets in een leer.’
Zo is Siddhartha van asceet en bedelmonnik, levensgenieter en rijkaard teruggekeerd tot de eenvoud van een kind; hij heeft de harmonie, het eeuwige Om gevonden.


Deze roman, geschreven in 1923, is de laatste jaren in Amerika een bestseller geworden onder de moderne jeugd die zichzelf herkent in deze brahmanenzoon. De levensweg van Siddhartha, de fasen van zijn geestelijke ontwikkeling zien zij als de hunne, omdat ook zij, ondanks hun leven in de kapitalistische schijnwereld, onder oorlogs- en atoomdreiging, het zoeken naar de ware menselijke bestemming niet hebben opgegeven.In 1969 voor het eerst uitgegeven door DE BEZIGE BIJ

Ik kan het niet mooier omschrijven dan de hier bovenstaande tekst. Een heerlijk boekje om te lezen, voor mij, een en al een metafoor voor het leven zoals ik het ervaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *