Alles is een overweging waard, waarover zou jij hier willen lezen
Virussen

Virussen

 • Door de eeuwigheid heen bestaan er al virussen, bacteriën en vele soorten schimmels. Wij leven in een natuur, waar met deze minuscuul kleine aardbewoners geleefd wordt. Mens, dier en plant hebben zich steeds weten te ‘wapenen’ tegen de invloeden die we constant op elkaar hebben. De mensheid heeft zich mede daardoor kunnen evalueren tot wie we nu zijn. En zo ook al het andere leven, om samen sterk te staan in het overleven.
 • Het is heel natuurlijk dat op elk front er niet alleen leven gespaard wordt, maar ook ontnomen wordt. En het is ook heel natuurlijk dat in het geval van het covid 19-virus, deze zich zo heeft weten te ontwikkelen, dat het de mens heeft weten te bereiken om in ons lichaam de soort in stand te houden. Het is dan nog een hele zorg, naast de vele influenzavirussen, de wereldbevolking gezond te houden.
 • We willen graag doorleven en willen onze naasten niet verliezen. Het is zo duidelijk, dat we serieus moeten zijn op dit gebied en maatregelen moeten treffen het leven te beschermen. Het is dan ook voor de politieke leiders niet eenvoudig wijs te handelen.
 • Ik wil graag een kanttekening plaatsen:
 • Onder andere hebben virussen ervoor gezorgd dat we tot de dag van vandaag hebben kunnen overleven. Als we daarvan geleerd hebben dat hun aanwezigheid ons op de lange termijn dat leven laat behouden, moeten we de vraag stellen, hoe daar slim mee om te gaan. De ouderen en zwakkeren, evenals zij die ziek zijn, dienen hoe dan ook beschermd te worden met treffende maatregelen. Een tijdelijke isolatie van dat deel van de gemeenschap ligt dan voor de hand. Het toedienen van medicijnen zal al snel een goed idee zijn, omdat de opbrengst zal opwegen tegen de nadelen die we van de medicijnen zullen hebben. Als je niet tot de ouderen en zwakkeren behoort, is de kans op overlijden of lijden met schade aan het lichaam op de lange termijn waarschijnlijk kleiner dan de risico’s die je met medicijngebruik loopt. En dan is het wijzer: medicijnen, monddoekjes, veel handenwassen en de anderhalve meter afstand niet in te zetten. Dat laatste verzwakt juist de weerbaarheid.
 • Het opbouwen van weerstand tegen het zich van nature ontwikkelende virus is nodig, om uiteindelijk en voor hopelijk een lange tijd wereldimmuniteit te genieten en ongestoord door te leven. En dat kan alleen als je je aan het virus blootstelt en met elkaar de ‘weerbaarheidstraining’ aangaat. De grootste groep van de samenleving is dat naar mijn idee aan de toekomstige aardbewoners verschuldigd. Uiteraard zullen er dan slachtoffers vallen. Slachtoffers die hoe dan ook zullen vallen, zoals dat al eeuwen het geval is. In de natuur dien je weerstanden te overleven, om het leven te behouden. Die eigenschap van de natuur dienen we trouw te zijn.
 • Ik hoor graag wat jij er van vindt.

5 Comments

 1. Door wat afstand te nemen is het mogelijk voorbij emoties, bijvoorbeeld die van angst te kijken. Vanuit een overzicht beoordelen, is beter dan vanuit emoties te reageren. Hoewel het natuurlijk logisch is in deze tijd emoties te ervaren. Groet,

 2. Eleonore

  Dag Henk, en Lezers. Ik dacht er lange tijd ook zo over, totdat tot me doordrong dat de kans op long covid vrij hoog is. Ik zie het in mijn onmiddellijke omgeving. Schade die tot operaties leiden, of tot 8 maanden na besmetting tot een leven waarin het verrichten van de meest basale dagelijkse bezigheden de complete dag vult, en soms is dat al te veel (koken, bijvoorbeeld, opstaan, een afwasje, opruimen, aankleden, et cetera). Ik wil geen angst zaaien, zelf ben ik met veel gemak en plezier aan net werk, in een contact beroep. Als ik naar de info kijk, lijkt het me toch wel een mogelijk probleem? Een paar voorbeeldjes, zoals altijd zijn de cijfers niet eenduidig, maar dat het een serieus probleem vormt, lijkt me wel duidelijk?
  https://scientias.nl/long-covid-heeft-sinds-vorige-week-een-officiele-definitie-maar-blijft-tegelijkertijd-raadselachtig/, https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/long-covid, https://coronaplein.nu/informatie

  1. Dag Eleonore,
   Hoe gelijk kan je hebben! Ook ik heb in mijn nabijheid de verschrikking van het coronavirus gezien. Dat we voorzichtig moeten zijn, staat als een paal boven water. Zoals ik al schreef, hebben onder meer de virussen ervoor gezorgd dat we tot onze huidige staat zijn geëvolueerd, maar dat is zeker niet zonder gevolgen! Het nare aan deze natuurlijke gang van zaken is dat er in de loop van de eeuwen ontelbare mensen zijn gestorven. De natuur kent als het ware, ‘haar maatregelen’ een soort te beperken in aantal en haar tevens te sterken. En dan Eleonore, klopt het ‘als een bus’ dat we de verschikkingen meemaken van de gevolgen van het evolueren en dus van het coronavirus. Er zijn nu veel mensen gevaccineerd, en ondanks dat, bleken zij toch ziek te kunnen worden. Daarmee wordt duidelijk dat het virus zich inmiddels (vele malen) heeft weten te muteren. Dus we hebben een serieus probleem, niet alleen met het coronavirus. Alleen al het norovirus (buikgriep) en het influenzavirus (griep) zorgen elk jaar voor echt heel veel doden (https://www.rivm.nl/monitoring-sterftecijfers-nederland). Het mag duidelijk zijn dat de natuur niet alleen geeft, maar ook neemt. En nu zeker met het coronavirus, omdat het over de gehele wereld actief is. Het blijft, hoe dan ook, belangrijk het leven te waarderen zolang het genoten kan worden en we wensen dat we dat ‘genieten’ van het leven samen kunnen delen. En al het delen begint bij het respect hebben voor de wijze waarop een ieder van ons het leven ervaart en wenst in te vullen. Dank voor de reactie! groet Henk

 3. Eleonore

  Jazeker, de natuur neemt en geeft. Ben al blij dat het niet de pest is of ebola….Misschien komen we er dus niet met mensen boven de 70 een tijd te isoleren? Voorzichtig zijn lijkt me goed, en ook beslissingen nemen met gevoel en ratio en informatie. En ja belangrijk is en blijft wederzijds respect! Groet, Eleonore

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *