Alles is een overweging waard, waarover zou jij hier willen lezen
Relatie voeren

Relatie voeren

Dag geachte lezer,

Ik wil hier proberen te omschrijven dat ik twee vormen herken in het voeren van een relatie. Het is van mij niet de bedoeling welke relatie dan ook te be- of veroordelen. Het gaat mij er om dat het prettig kan zijn een relatievorm te herkennen als je hem meemaakt. Dat kan erg veel voordeel hebben en veel misverstanden wegnemen. Er ontstaan veel momenten van jaloezie zonder dat deze emotie op zijn plaats is.

Wie kent het niet, de uitspraak ‘samen één’. Wat een heerlijke gedachte dat je met je partner zo’n goede verbinding hebt dat je werkelijk samen één bent. Wat zou ik bedoelen met zo’n idee ……… Als je je als mens hebt weten te rijpen tot een zelfstandig en onafhankelijk levend mens is het echt fijn de ander in het samenzijn als toevoeging op wie jij bent te ontmoeten. Ik gebruik expres ‘ontmoeten’ omdat het voor mij betekent dat het samenzijn dan geen voorwaarden kent. Het ‘moeten’ is er af, omdat je hoe dan ook het leven vanuit jezelf leeft. Gaat de ander weg of verloopt het samenzijn niet meer zo fijn als gewild, ervaar je het wel als jammer of zelfs verdrietig maar het hoeft niets af te doen aan jouw levensgeluk.

Dat is heel anders als je afhankelijk bent van de ander als het om levensgeluk gaat. Dat is dan een voorwaardelijke relatie. Een relatie die steeds onder druk zal staan van bedreigingen omdat het wel eens kan eindigen. Er kan iemand anders komen die veel minder voorwaarden lijkt te hebben, meer te bieden heeft. Ik bedoel het bekende “gras bij de buren” verhaal. Bij die voorwaardelijke relatie zal in de regel de verbinding niet zo sterk zijn of per periode verschillen. Als je de ander nodig hebt voor jouw eigen geluk heb je niet altijd de ‘mazzel’ dat het je lukt zo samen te zijn zoals je dat wenst. De ander moet dan goed opletten wat jij nodig hebt en daar voor blijven zorgen. En dan heeft die partner natuurlijk het ook nodig door jou ‘verzorgt’ te worden. Ooit is er een boekje uitgekomen met de titel “Liefde is een werkwoord” en dat is precies wat ik bedoel. De meeste relaties werken op deze wijze. De wederzijdse afhankelijkheid houd de liefdesband stevig omdat je beide wat te verliezen hebt.

Later hier meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *