Alles is een overweging waard, waarover zou jij hier willen lezen
Liefde bestaat niet, het is …….

Liefde bestaat niet, het is …….

Als ik hier schrijf: ‘liefde bestaat niet’, zal menigeen verwonderd zijn dat ik zo’n uitspraak doe. Tijdens het met elkaar praten over gevoelens gebruiken we uiteraard het begrip ‘liefde’ en daarmee weten we ongeveer wat we bedoelen. Ik heb mij er eens duidelijk op gefocust, wat nu eigenlijk liefde is. Ik wil het graag delen, omdat er onderling veel meer begrip kan ontstaan als je dieper kijkt wat er werkelijk omgaat bij het hele idee liefde.

Iedereen heeft wel eens ‘vlinders in de buik’ gevoeld. Of ‘een roze bril op gehad’. Wie wil er nou niet een vriend(in), ‘verkering’, een verloofde of zelfs een huwelijkspartner van iemand zijn. Als die wens er is, wat is dan werkelijk wat er duidelijk werd, toen je elkaar ging ontmoeten. Het antwoord zal je nu al in je hoofd hebben en dat is natuurlijk dat je vol werd van gevoelens, waardoor je graag (als het echt klikt) samen wilt zijn. Dit laatste vertelt mij dat er dan sprake is van een band. Zover als we nu zijn gekomen, bestaat het idee liefde dan uit gevoel en de verbinding, waarin het gevoel is waar te nemen.

Maar dan ontstaat iets waarover gestruikeld wordt, waardoor verbindingen verloren gaan en de gevoelens onderling gemist moeten worden. En dat zijn de voorwaarden die we, samen met de gevoelens, in ontmoetingen een rol laten spelen. Bekende voorwaarden zijn: trouw, dat je blijft, dat je blijft zoals je bent en nog zoveel meer. Alles spreekt van angst, voor jezelf of voor die ander in de relatie. Deze voorwaarden hebben natuurlijk een oorsprong. Wie wil nu dat de partner er ook nog iemand anders op nahoudt? Of dat je merkt dat een van de partners zo verandert, dat het samenzijn niet meer zo is zoals je elkaar ooit aantrof, waardoor gevoelens een band vormden? Toch is de verbinding met de mooie gevoelens ontstaan, toen voorwaarden nog geen rol speelden.

Naast gevoelens en verbinding is het belangrijk duidelijk te hebben welke voorwaarden jij (ongemerkt) stelt aan de relatie. Ik zie dat wanneer partners onafhankelijk zijn, de relatie een veel natuurlijkere loop heeft. Dat er meer gevoel en in de loop van de relatie ook meer verbinding ontstaat. Nu mankeert er aan het woord liefde natuurlijk niets, en we snappen heus van elkaar wat we ermee bedoelen. Maar het blijft in wezen in elke relatie (vriend(in), collega, partner, ouder/kind etc.) gaan om gevoelens die je met elkaar deelt en waarbij er een verbinding zijn werk doet.

Het je afvragen hoe de inhoud van een relatie zou moeten zijn, brengt voorwaardelijkheden. Leren hoe je gevoelens vrij kunt ontvangen en ‘uitzenden’, waarna je gevoelens gaat ontmoeten, kan maken dat je verbinding krijgt waarin jij onoverkomelijk belangrijk bent.

In een gedicht van Bhagwan Sri Rajneesh (Osho) heeft hij het naar mijn idee erg helder uiteengezet, wat ik bedoel.

LIEFDE

Heeft niets te maken met iemand anders;
Het is jouw zijnstoestand.
Liefde is niet een verhouding;
Een verhouding is mogelijk, 
maar liefde is er niet toe beperkt,
Het staat er boven, het is meer dan dat. 
Een mens wordt volwassen zodra hij begint lief te hebben
in plaats van nodig te hebben.
Hij begint over te stromen, met anderen te delen;
Hij gaat geven.
En als twee volwassen mensen elkaar liefhebben
voltrekt zich één van de grootste paradoxen in het leven
één van de mooiste verschijnselen.
Ze zijn samen en toch volkomen alleen;
Ze zijn bijna één maar hun eenheid 
vernietigt niet hun individualiteit

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *