Alles is een overweging waard, waarover zou jij hier willen lezen
Herkennen

Herkennen

  • Om meer bewust van jezelf te worden, is het belangrijk te weten waar je moet beginnen. In veel gesprekken die ik voerde, merkte ik dat bijna iedereen het vervelend vindt op zijn vader of moeder te lijken. En hoewel ik dat snap, is het naar mijn idee toch echt belangrijk te realiseren dat we een replica van onze ouders zijn. Dat geldt voor iedereen, we zijn door onze ouders opgevoed, ook door familie, vrienden en leraren van school. Als je ervan uitgaat dat je werkelijk op jouw ouders lijkt, ga je merken dat er ook veel kanten aan jou zijn waarin jij anders bent dan hen. En daarin ontstaat dan het eerste bewuste beeld over wie jij als uniek individu bent.
  • Zo naar jezelf kijken betekent dat je kritisch naar jezelf durft te zijn. Het is niet zo dat alles wat je ziet, fijn of mooi is. Kritisch zijn schept een gelegenheid dat unieke deel van jezelf uit te breiden met dat wat je wel weet te waarderen. Het is een typisch fenomeen, dat we het bijna allemaal lastig vinden naar onszelf te kijken. Alsof er iets ergs op je te wachten staat, als je dat zou doen. Hoewel dat naar jezelf kijken, en zaken overwegen, je juist de gelegenheid geeft te veranderen naar een mens zoals jij dat fijn vindt.
  • Waarom het zo lastig is je als individu op te stellen, komt natuurlijk omdat je deels van anderen afhankelijk bent. Daarvoor sluiten we ons bij elkaar aan en vormen we veel minder snel een eigen persoonlijke mening. Hoewel het hebben van een eigen mening, je weer interessant maakt. Alles druist zo’n beetje tegen elkaar in. Voel je je sterk, word je misschien opstandig, voel je je daarentegen zwak laat je jezelf misschien wel verleiden tot ‘pleasegedrag’. In de aansluiting met anderen blijf je je in zekere mate onzeker voelen. Je hebt het goede gevoel in jezelf niet in de hand, het is mede afhankelijk van anderen.
  • Het kan je steeds duidelijker worden dat je een eigen mening kunt vormen. Meningen die je bij jezelf hebt ontdekt als: dit ben ik, zo doe ik het. Die meningen, dat nieuwe zelf, staat in het begin nog wat zwakjes op de benen, maar uiteindelijk wordt het je zo duidelijk dat je je er juist sterk door voelt. Het leuke is dat dat sterk voelen niet afhankelijk is van anderen. En weet je, als je typetje A bent, ken je veel mensen die dat leuk vinden of afkeuren. Bij het worden van typetje B is dat natuurlijk ook zo! De wisseling tijdens de veranderingen van omgeving en mensen met wie je omgaat, is misschien verdrietig. Het maakt echter dat je steeds meer tevreden over jezelf wordt. Hoe is dit allemaal voor jou?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *