Alles is een overweging waard, waarover zou jij hier willen lezen
Een tikkie dieper gedacht

Een tikkie dieper gedacht

 • Het gaat in het leven niet om jouw lichaam, niet om jouw persoonlijkheid. Is het vreemd om dit te lezen?
 • Het gaat niet om de wereld waarin je leeft of alles wat daarin gebeurt. Misschien denk je: het moet niet gekker worden.
 • Als jij het leven waarneemt vanuit de bron en deze als uitgangspunt neemt in plaats van het ego, hoe zou dat zijn? Kan je je daar wat bij voorstellen? Dan ga je merken dat het in het leven om de beleving gaat, jouw ervaring met alles wat je meemaakt. Als je niet werkelijk jouw ego of lichaam bent, is alles wat je meemaakt niet wie jij echt bent! Dit is echt even ‘schakelen’, hè?
 • Als dit waar is, en dat is het in elk geval voor mij, zou je kunnen zeggen dat er eigenlijk niets hoeft te zijn wat je kan verontrusten. Dat kan voor jou echt zo zijn, als je vanuit de waarnemer het leven ervaart. Heb je al een idee wat ik bedoel?
  Voel jezelf vanuit de bron en ervaar die constante veiligheid, rust, diepgang en ontspanning. Het is er voor iedereen, het heeft niets met een ontwikkeling, geloof of scholing te maken, het is een eigenschap van jou als mens. Zodra je het idee toelaat, misschien eerst alleen in fantasie om te ervaren wat ik bedoel, ga je merken dat je elke dag al vaak vanuit de waarnemer leeft.
 • Als je de wereld zo ervaart, kan het je opvallen dat je naar een soort film aan het kijken bent. Die film is dan onze wereld, onze realiteit, ons heelal. Eigenlijk alles wat we kennen. En met degene die waarneemt, bedoel ik iets in jou dat elke dag naar deze wereld meekijkt, maar zich niets aantrekt van de positieve of negatieve ervaringen. Alles is heel belangrijk, maar wel gewoon zoals het is.
 • En nu kunnen we verder als jij vragen gaat stellen, dan kan ik verder uitleggen wat ik bedoel. Ik nodig je uit om met vragen te komen, zodat we in dialoog veel dingen kunnen ophelderen.
 • Groet Henk

2 Comments

 1. Geertje

  Dag Henk,
  In kan dat niet: mij niets aantrekken van de positieve of negatieve ervaringen.
  Men heeft toch een verantwoordelijkheidsgevoel tegenover wat er gebeurd in de wereld: armoede, uitbuiting, hongersnood, klimaat. enz. enz.
  Hoe moet ik als waarnemer daar ontspannen naar kijken en er mij niets van aantrekken?
  Geertje

 2. Dag Geertje,

  Zoals je schrijft, vertrek je vanuit jouw persoonlijkheid. Het is het ego/de persoonlijkheid van waaruit je spreekt. Dat betekent dat je je geweten en al jouw afwegingen, opgebouwd in jouw hele leven, mee laat tellen in jouw waarneming. De waarnemer waar ik het over heb, is alleen een toeschouwer. De waarnemer is slechts het kijken naar de wereld, zoals je kijkt naar een film. Je ziet het, maakt het mee, neemt het serieus, maar je kunt de persoonlijke verantwoordelijkheid of betrokkenheid loslaten, omdat het een film betreft. Stel je voor dat je dat ook doet met het dagelijkse leven. Dan kan je het leven net zo serieus nemen, maar je gaat er niet in op, in dat wat je waarneemt. Er worden, zolang de mens leeft, al beslissingen genomen die niet altijd te waarderen zijn, de mens heeft veel te leren. Je kunt als het mogelijk is, er wat aan proberen te doen, bijvoorbeeld het milieu. Maar wat je niet kunt, is het jezelf persoonlijk kwalijk nemen of de verantwoordelijkheid dragen van de ‘armoede, uitbuiting, hongersnood, klimaat. enz. enz.’ , zoals je het aangeeft. Dat hebben anderen veroorzaakt, daar heb jij persoonlijk nooit voor gekozen. Dat je je verantwoordelijk voelt, is wel te begrijpen, maar is niet reëel. Proberen er bij gelegenheid wat aan te doen, is meer dan voldoende. Voorbeeld: ooit was er iemand die onwenselijke keuzes maakte, daar hadden anderen last van. Als jij er de verantwoordelijkheid voor neemt, heb jij er ook last van …. de keuze van de ander!
  Neem slechts verantwoordelijkheid voor jouw keuzes en wat jij denkt te moeten doen. Jij hebt op niemand recht, heeft de ander wel recht op jou? Neem geen schuld voor iets waar je je niet schuldig aan hebt gemaakt.

  Het lijkt heel gevoelloos dat ik wel het leven aanschouw, maar niet in actie kom bij wat ik zie. De wereld en al wat er leeft, staat ver boven de macht die ik als mens heb. Ik erken dat ik er niet zomaar wat aan kan veranderen. Maar ik kan waarnemen en desgewenst met juiste intenties proberen te handelen. Mij schuldig voelen of verantwoordelijk voelen voegt niets toe aan de wereld, waar mensen meer onheil aanrichten dan dat ik aankan. Ik geef naar eer en geweten voorbeelden die ik wens te delen, omdat we samen sterk zijn. En dat is ook de reden dat deze site er is. Met dank, Henk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *